 |
www.der-Sauerteig.de Der Sauerteig - das unbekannte Wesen
Die Leser unseres Forums stammen aus allen Ländern und gesellschaftlichen
Hintergründen. Sie haben verschiedene Weltanschauungen und Religionen. Es ist
selbstverständlich für uns, dass dieses Forum völkerverbindend und mitmenschlich ist.
Radikale und menschenverachtende Ansichten werden wir deshalb nicht dulden.
|
Vorheriges Thema anzeigen :: Nächstes Thema anzeigen |
Autor |
Nachricht |
mirabelle Anfänger, der sich noch umschaut


Anmeldungsdatum: 19.03.2005 Beiträge: 8 Wohnort: Warszawa/Polen
|
Verfasst am: 04.04.2005, 19:05 Titel: Witamy na forum w jezyku polskim |
|
|
Witam wszystkich entuzjastow domowego wypieku chleba na zakwasie.
Ucz sie razem z nami, zadawaj pytania, a przede wszystkim nie boj sie zakwasu ! A jesli masz juz za soba udane proby pieczenia, poglebiaj swoja wiedze i korzystaj z rad i receptur zamieszczonych na tym forum.
Jestem do Waszej dyspozycji  _________________ pozdrawiam
Mi  |
|
Nach oben |
|
 |
Google
|
Verfasst am: Titel: Anzeige |
|
|
|
|
Nach oben |
|
 |
borysko Anfänger, der sich noch umschaut

Anmeldungsdatum: 26.04.2005 Beiträge: 1 Wohnort: Lodz/Polen
|
Verfasst am: 27.04.2005, 14:13 Titel: |
|
|
Witam!
Nie mogłem uwierzyć, że wchodząc na niemieckie forum znajdę polski kącik. Co prawda na razie nie widać zbyt wielu postów, ale myślę, że to się zmieni.
Sam mam już pierwsze, udane próby wypieków na zakwasie, ale to, co udało mi się tu przeczytać dało mi sporo pomysłów na przyszłość. Dzięki i pozdrawiam
Witam, ciesze sie, ze napisales - pozwole sobie ten tekst przetlumaczyc dla autora forum:
Hallo !
kaum zu glauben, daß man auf einem deutschen Forum auch eine polnische Ecke finden kann. Bis jetzt gibt es hier leider nicht viele Beiträge, aber hoffentlich wird das sich bald ändern.
Ich habe auch schon hinter mir erste gelungene Versuche mit Sauerteig und alles was ich hier gelesen konnte gibt mir neue Ideen für die Zukunft. Danke und Grüße  |
|
Nach oben |
|
 |
Pöt Administrator


Anmeldungsdatum: 03.09.2004 Beiträge: 3306
|
Verfasst am: 07.05.2005, 19:27 Titel: |
|
|
Witam!
Mit so fleißigen Übersetzungen schaffen wir selbst das!
Was hältst Du von der Sauerteigsuppe/Zur? Ist das Rezept richtig? _________________ Habe die Ähre!
Pöt
Bitte keine Hilfeanfragen zu Sauerteig oder Rezepten
per PM, KM oder I-Mehl stellen! Dafür ist das Forum da!
_______________
Mein Blog, mein Shop, meine Bücher!
FreelancerIT-Dienstleistung |
|
Nach oben |
|
 |
avo Anfänger, der sich noch umschaut


Anmeldungsdatum: 09.12.2005 Beiträge: 1 Wohnort: Krakau
|
Verfasst am: 09.12.2005, 17:26 Titel: |
|
|
hej ho!
przybyłam zobaczyłam wpisałam sie
fanka chleba na zakwasie, ale jeszcze zupełny neofita (równiez w niemieckim)
bede czytac, próbowac i w miare mozliwosci pisać
pozdrowienia i smacznych wypieków!
Ich mag Żur sehr! Das ist meine lieblings Suppe.
Grusse aus Krakau! |
|
Nach oben |
|
 |
mirabelle Anfänger, der sich noch umschaut


Anmeldungsdatum: 19.03.2005 Beiträge: 8 Wohnort: Warszawa/Polen
|
Verfasst am: 27.02.2006, 09:31 Titel: |
|
|
Witaj,
czytaj, pisz a przede wszystkim probuj  _________________ pozdrawiam
Mi  |
|
Nach oben |
|
 |
slawop Anfänger, der sich noch umschaut


Anmeldungsdatum: 25.02.2008 Beiträge: 8
|
Verfasst am: 25.02.2008, 21:18 Titel: |
|
|
witam
Wlasnie zarejstrowalem sie na tym forum, ktore znalazlem
DZIEKI TEJ STRONIE
pozdrawiam Slawop z Elblaga . |
|
Nach oben |
|
 |
Gernot Sauerteigfachmann


Anmeldungsdatum: 08.04.2008 Beiträge: 182 Wohnort: Bonn
|
Verfasst am: 18.04.2008, 12:00 Titel: |
|
|
Czesz!
Gdzie tedy formula zurku? Nie je odkryje.
g |
|
Nach oben |
|
 |
Aga Anfänger, der sich noch umschaut

Anmeldungsdatum: 09.05.2008 Beiträge: 6 Wohnort: Wiesbaden
|
Verfasst am: 09.05.2008, 20:17 Titel: |
|
|
No i ja tu jestem, Polka z Wiesbaden.
Mirabelke kojarze z cin cina, ale jakos mi bylo bardziej po drodze z chlebowymi niemieckimi stronami. Najpierw zerknelam na Petras Brotkasten, a potem tutaj i tu mi sie jakos bardziej spodobalo. A podazajac za instrukcjami Pöta udalo mi sie nawet nie sknocic chlebowego debiutu. A dzisiaj jak patrzylam, co zrobic z reszta zakwasu, to zobaczylam ten polski kacik Hehe, wszedzie nas pelno No i musialam tu najpierw cos napisac, jak sie uda, to sie przedstawie w tej ogolnej, niemieckiej czesci.
Aha, Pöt nie rozumie, jak sam przyznal, to liczac, ze mu nikt nie przetlumaczy , napisze, ze mi czlowiek zycie i nerwy ratuje. Moja mloda nie moze jesc pszenicy i drozdzy (oczywiscie wszelkich poprawiaczy przemyslowych tez nie), wiec jak w Warszaiwe dostala diagnoze, to zwiozlam wielki zapas chleba z Radzymina i zaczelam w miare odmrazania kolejnych kawalkow, szukac przepisow do samodzielnego pieczenia. Inaczej to nie wiem, co by miala jesc. Pszenica, drozdze albo cukier sa normalnie wszedzie, bio, nie bio, bym dzieciakowi kanapki nie mogla zrobic normalnie... |
|
Nach oben |
|
 |
marzenka18 Anfänger, der sich noch umschaut

Anmeldungsdatum: 11.01.2009 Beiträge: 1 Wohnort: Stuttgart
|
Verfasst am: 11.01.2009, 23:18 Titel: polsko-niemieckie pieczenie chlebka |
|
|
Witam
bardzo sie ucieszylam znajdujac na stronach niem. polakow. Chyba teraz pieczenie polskich chlebkow w Niemczech bedzie latwiejsze. Szukam pomocy co do typow i rodzajow mak w Niemczech. Moze ktos mi na ten temat cos ciekawego powie? Bede wdzieczna. |
|
Nach oben |
|
 |
|
|
Du kannst keine Beiträge in dieses Forum schreiben. Du kannst auf Beiträge in diesem Forum nicht antworten. Du kannst deine Beiträge in diesem Forum nicht bearbeiten. Du kannst deine Beiträge in diesem Forum nicht löschen. Du kannst an Umfragen in diesem Forum nicht mitmachen.
|
|